Javna ustanova „Kulturni dom Antun Branko Šimić“ Grude povodom Međunarodnog dana materinskog jezika upriličila je njegovo obilježavanje. Zbog epidemiološke situacije organizirano je u skromnijem duhu, nego što je bilo predviđeno, uz ograničen broj posjetitelja i pridržavajući se epidemioloških mjera. 

Sudjelovali su učenici 9. a razreda Osnovne škole Ruđera Boškovića iz Gruda sa svojim nastavnikom hrvatskog jezika Ivanom Šuškom. Značajke o materinskom jeziku, odnosno hrvatskom jeziku i njegove znatne osobnosti predstavila je dr. sc. Dominika Andrijanić. Pri tome je, također navedeno kako materinski jezik ima znatnu važnost za našu postojanost, jer je jezik obilježje svakog naroda i predstavlja njegove bitne sastavnice. Učenici su srdačno recitirali pjesme hrvatskih književnika i time uveličali program.

Potom je u prostorijama Knjižnice razgledana izložba knjiga povezana s hrvatskim jezikom i predstavljene su glavne karakterističnosti tih knjiga. Ivana Prlić učenike je upoznala s odjelima Knjižnice i uslugama koje pruža Knjižnica. 

„Kulturni dom Antun Branko Šimić“ učenicima i njihovu nastavniku te ravnateljici Luciji Mikulić, kao znak zahvalnosti za sudjelovanje, uručio je besplatne članske iskaznice za tekuću godinu i pozvali su ih na buduću suradnju. Na završetku je ispred Knjižnice organizirano zajedničko druženje.

Obilježavanjem Međunarodnog dana materinskog jezika istaknute su važnosti hrvatskog jezika te se potiče na njegovo promicanje i očuvanje. Pri tome se mlađim naraštajima želi ukazati na posebnosti njihova materinskog jezika.


Obilježavanje Međunarodnog dana materinskog jezika