Godina 2021. proglašena je Godinom čitanja. Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja. Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

Tom prigodom Javna ustanova „Kulturni dom Antun Branko Šimić“ Grude darovala je učenike devetih razreda osnovnih škola u općini Grude besplatnim članskim iskaznicama koje mogu koristiti u knjižnici Kulturnog doma. Posebnost je što iskaznice vrijede u razdoblju od godinu dana, pa će ih učenici moći koristiti  i tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja.

Za učenike i njihove nastavnike organizirane su raznolike kulturne manifestacije na kojima su im uručene iskaznice. Pojedinačno su za sve tri škole u općini Grude (Osnovnu školu Ruđera Boškovića u Grudama, Osnovnu školu fra Stipana Vrljića u Sovićima i Osnovnu školu Antuna Branka i Stanislava Šimića u Drinovcima-Tihaljini) upriličeni odgovarajući događaji. Usto su upoznati s odjelom knjižnice „Kulturnog doma A. B. Šimić“, knjižničnom građom i uslugama koje pruža knjižnica. Istaknuta je uloga i važnost knjižnica općenito, kao jednog od najvažnijih čimbenika u razvijanju, motiviranju i podržavanju čitateljske pismenosti i čitanja od najranije životne dobi, ali i kao ustanove za cjeloživotno obrazovanje. Knjižnica svojim programom nastoji predstaviti posebnosti čitanja i zainteresirati mlade kao i korisnike svih dobnih skupina za čitanjem.

Pri tome su istaknute važnosti čitanja, a mlađim naraštajima želi se ukazati na posebnosti koje pruža čitanje te potaknuti ih i motivirati za čitateljske osobitosti. Čitanje predstavlja razvojni proces i bitne sastavnice povezane s raznolikim fiziološkim, kognitivnim, socijalnim i psihološkim vrijednostima i vještinama.


„Kulturni dom Antun Branko Šimić“ Grude darovao besplatne članske iskaznice učenicima devetih razreda u Grudama