Javna ustanova “Kulturni dom Antun Branko Šimić” Grude povodom Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige i autorskih prava, zbog epidemiološke situacije odgađa predviđeni raznoliki dvodnevni program za manifestaciju u Grudama, ali obilježava se u skromnijem duhu, poštivajući odluke mjerodavnih tijela.

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske iz 1996. godine, simbolično kao sjećanje na Marka Marulića koji je toga dana 1501. godine dovršio “Juditu” , prvi umjetnički ep u hrvatskoj književnosti napisan na starohrvatskom jeziku, a objavljen 1521. u Veneciji. Dan hrvatske knjige obilježava se radi promicanje knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.

Tom prigodom „Kulturni dom Antun Branko Šimić“ u prostorijama svoje knjižnice organizira izložbu povezanu s Markom Marulićem, ocem hrvatske književnosti, i njegovim djelom „Judita“, a istaknute su književne i jezične značajke. Time se posjetitelji mogu detaljnije upoznati s Marulićevim književnojezičnim stvaranjem.

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, jer su toga dana 1616. umrli književnici Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.
Time UNESCO poziva „čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije promicati knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava“.

Iz knjižnične građe izdvojeni su naslovi knjiga Miguela de Cervantesa, Williama Shakespearea i Inca Garcilasoa de la Vege te je time upriličena izložba njihovih književnih djela u prostorijama knjižnice „Kulturnog doma Antun Branko Šimić“. Posjetiteljima se pruža razgledavanje, upoznavanje i saznavanje noviteta o književnim posebnostima navedenih autora.

Budući da se obilježava 100 godina od prvog hrvatskog izdanja „Pčelice Maje“, priređena je i prigodna izložba za djecu predškolskog uzrasta. Prvo hrvatsko izdanje je prevedeno 1921. u Zagrebu, pod naslovom „Pčelica Maja i njeni doživljaji“. Postoji i nekoliko suvremenih prijevoda i izdanja, kao bojanke ili ilustrirane priče. Za osnovnoškolce priređena je izložba knjiga „Harry Potter“ britanske književnice J. K. Rowling kroz sedam romana. Milijuni prodanih primjeraka dokazuju da će se prijateljstvo između „Harryja Pottera“ i njegovih čitatelja nastaviti još dugi niz godina.

Izložbe knjiga bit će otvorene od četvrtka 22. travnja do petka 30. travnja, pa ih posjetitelji mogu razgledati svakim radnim danom 7-15 sati, uz poštivanje epidemioloških mjera, te se detaljnije upoznati sa stvaranjem navedenih književnika i njihovim djelima, a usto se mogu upoznati i s odjelom knjižnice „Kulturnog doma A. B. Šimić“, knjižničnom građom i uslugama koje pruža knjižnica. Sadašnji članovi Knjižnice i oni koji to žele postati, mogu posuditi željene knjige navedenih književnika. Svi koji se učlane 22. i 23. travnja, „Kulturni dom A. B. Šimić“ darovat će prigodnom knjigom.

„Kulturni dom Antun Branko Šimić“ Grude obilježava Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige i autorskih prava

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *