U četvrtak, 30.rujna 2021. godine, u Širokom Brijegu je održana Finalna konferencija projekta „YOUth Drive – Program za podizanje svijesti o pravilnom gospodarenju otpadom i osnaživanje zakonodavca za djelovanje“ financiranog od strane Europske unije .

Projekt „Y O U t h D r i v e“ je postigao poboljšanja vezana za pravilno upravljanje otpadom u Županiji Zapadnohercegovačkoj i Boki Kotorskoj, kao i ubrzani razvoj zakonodavnih rješenja koja će biti izravno primjenjiva u zajednicama.

Učinak ovog projekta vidljiv je u doprinosu razvoja društvene zajednice, podizanju svijesti građana, osobito mladih u prekograničnim područjima BiH i Crne Gore o važnosti pravilnog upravljanja otpadom, te zaštiti okoliša. Stvoreni su preduvjeti za unaprjeđenje i dorađivanje postojećih zakonskih regulativa u oblasti zaštite okoliša i upravljanja otpadom, a kao primjer dobre prakse uklonjen je veći broj divljih odlagališta, te su postavljene kante za elektronski otpad u svim institucijama. Podržana su i komunalna poduzeća kroz donaciju opreme, te je ostvarena iznimno pozitivna suradnja sa svim dionicima. Pored navedenog sklopljeni su i prekogranični Sporazumi što daje osnovu i za održivost navedenog .

Projekt „Y O U t h d r i v e“ podizanje svijesti o zaštiti okoliša, i pokretanje konkretnih akcija na području Županije Zapadnohercegovačke i Bokokotorskog zaljeva financirala je Europska unija u iznosu od preko 230.000 eura bespovratnih sredstava. Partneri na projektu su nevladine organizacije, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega kao nositelj projekta, i Naša akcija, sa sjedištem u Kotoru.

Završna konferencija projekta o pravilnom upravljanju otpadom u Županiji Zapadnohercegovačkoj i Boki Kotorskoj