U petak 1. listopada su predstavnici gradskih knjižnica s područja ŽZH posjetili kipara Ljubu Mihalja zvanog Skokić iz Rakitna.

Naime, nakon zajedničke organizacije manifestacije “Književna večer s književnicima s područja ŽZH”  u Grudama, Ljubuškom, Posušju i Širokom Brijegu, s ciljem kontinuiranog oplemenjivanja kulturno-društvenog života u svojim sredinama, predstavnici gradskih knjižnica su se iznova susreli i usuglasili predstojeće zajedničke aktivnosti u tekućoj godini – u okviru kojih je predviđena i izložba skulptura kipara Ljube Mihalja, kojega su i posjetili.

O kiparu Ljubi Mihalju zvanom Skokić iz Rakitna mnogo je zapisano u brojnim domaćim i inozemnim medijima. Naime, ovaj vrijedni Rakićanin radi kipove iz drveta, ponajviše bukve, pa i njihovih korijena, ali ujedno i kamena te ih je već izradio veliki broj.

Mnogi stručnjaci su njegove radove ocijenili izuzetno vrijednim. Izlagao je na sve strane, pa i u Njemačkoj gdje je radio dugo godina, ali svoj dragi kraj nikada nije zaboravio. Njegove su radove vidjeli mnogi naši ljudi i u Francuskoj, Hrvatskoj i BiH.  Njegov „Pas Šarov“, među ostalim, dospio je i na naslovnicu njemačkog časopisa „Hund und Mann“.

Čitav opus Ljube Mihalja Skokića može se svesti na tri vertikale – vjera, domovina, život. A vjera u život i snažna volja za životom prožimaju svako Ljubino djelo. Njegovi likovi su sveci, državnici, sportaši i uopće ljudi. Opravdano ga nazivaju “Hercegovačkim Michelangelo”.

Predstavnici gradskih knjižnica s područja ŽZH posjetili kipara Ljubu Mihalja