U srijedu, 27. listopada s početkom u 19 sati u OŠ Ivana Mažuranića u Posušju, upriličena je izložba skulptura kipara Ljube Mihalja.

Organizatori navedene izložbe su gradske knjižnice s područja ŽZH.

“Hercegovački Michelangelo” izložio je odabrane prekrasne i izuzuetno vrijedne skulpture rađene od drveta, ponajviše od bukve.

 Izloženi opus može se svesti na tri vertikale – vjera, domovina i život. A upravo vjera u život i snažna volja za životom prožimaju svako Mihaljevo djelo.

Moderator programa bio je Ljubo Kovač, ravnatelj Gradske knjižnice Posušje, koji se ujedno uime organizatora obratio nazočnima i iskazao zadovoljstvo još jednim zajedničkim projektom gradskih knjižnica, nagovjestivši predstojeće zajedničke aktivnosti te uputivši čestitku kiparu.

Dobrodošlicu posjetiteljima uputio je ravnatelj škole Zvonimir Širić pri tome čestitavši kiparu na iznimno kvalitetnim djelima koji će krasiti školu do 3. studenoga – do kada će svi posjetitelji iste, nadasve učenici, biti u prigodi vidjeti prekrasna djela.

O djelima kipara Mihalja govorio je Srećko Slišković, dok je pak izložbu otvorio Ante Begić, načelnik Posušja.

Svečanost otvaranja izložbe pjesmom i plesom uveličali su najmlađi članovi HKUD fra Petar Bakula.

O kiparu Ljubi Mihalju zvanom Skokić iz Rakitna mnogo je zapisano u brojnim domaćim i inozemnim medijima. Naime, ovaj vrijedni Rakićanin radi kipove iz drveta, ponajviše bukve, pa i njihovih korijena, ali ujedno i kamena te ih je već izradio veliki broj.

Mnogi stručnjaci su njegove radove ocijenili izuzetno vrijednim. Izlagao je na sve strane, pa i u Njemačkoj gdje je radio dugo godina, ali svoj dragi kraj nikada nije zaboravio. Njegove su radove vidjeli mnogi naši ljudi i u Francuskoj, Hrvatskoj i BiH.  Njegov „Pas Šarov“, među ostalim, dospio je i na naslovnicu njemačkog časopisa „Hund und Mann“.

Čitav opus Ljube Mihalja Skokića može se svesti na tri vertikale – vjera, domovina, život. A vjera u život i snažna volja za životom prožimaju svako Ljubino djelo. Njegovi likovi su sveci, državnici, sportaši i uopće ljudi. Opravdano ga nazivaju “Hercegovačkim Michelangelo”.

Otvorena izložba skulptura kipara Ljube Mihalja – Skokića