U povodu 800. obljetnice prvih Božićnih jaslica JU “Kulturni dom Antun Branko Šimić” Grude i Matica hrvatska–Ogranak Grude raspisuju

N A T J E Č A J

“Božićne jaslice – ljubavlju sv. Franje Asiškoga”

Sv. Franjo Asiški je u blizini mjesta Greccio (Italija) u noći pred Božić 1223. postavio žive jaslice. To su bile prve jaslice u povijesti. Uz pomoć mjesnog puka izradio je jaslice od slame i kraj njih postavio živog magarca i vola. O ponoći je u jasle postavio dijete koje je predstavljalo maloga Isusa, malog Boga – Božića.

Prvi životopisac sv. Franje Asiškoga, Toma Čelanski, ovako to lijepo opisuje: “Pripravljene su jaslice, donesena je slama, dovedeni su vol i magarac. Čast se ondje iskazivala jednostavnosti, uzvisivalo se siromaštvo, preporučivala se poniznost, a Greccio kao da postade novi Betlehem. Noć, rasvijetljena poput dana, bijaše ugodna i ljudima i životinjama. Pristiže narod i novom se radošću raduje novom otajstvu. Šuma odjekuje glasovima, a na zanosno klicanje odgovaraju stijene. Braća pjevaju, dužnu hvalu Gospodinu daju, i svu noć odjekuje zanosno klicanje. Svetac Božji stoji pred jaslama, od silna ganuća uzdiše. Ranjen pobožnošću, ispunjen čudesnom radošću. Jasle su oltar gdje se služi svečana misa, u neočekivanoj utjesi uživa svećenik.”

Potičući ljubav za literarnim i likovnim stvaralaštvom, JU Kulturni dom A. B. Šimić Grude i Matica hrvatska–Ogranak Grude raspisuju Natječaj za najbolje literarne i  likovne radove učenika osnovnih i Srednje škole iz općine Grude.

Natječaj je raspoređen u tri kategorije:

  1. Učenici od 1. do 5. razreda OŠ
  2. Učenici od 6. do 9. razreda OŠ
  3. Učenici Srednje škole

Tema natječaja su BOŽIĆNE JASLICE.

Što se tiče literarnog natječaja mogu biti pjesme i priče.

Što se tiče likovnog natječaja: tehnika je slobodna. Format je slobodan.

Za prijavu je potrebno u Wordu ispuniti tražene podatke u obrascu koji se nalazi ispod natječaja, nakon toga isprintati obrazac i u zadani okvir zalijepiti svoj rad. Jedna osoba prijavljuje samo jedan rad.

 Radovi koji ne budu zadovoljavali uvjete natječaja neće se razmatrati.

Svoje likovne radove učenici trebaju dostaviti najkasnije do 10. prosinca 2023. godine na adresu:

JU “Kulturni dom A. B. Šimić” Grude

Park hrvatskih velikana 3,

88 340 Grude

s naznakom „za Natječaj – Božićne jaslice”.

Prosudbeno povjerenstvo će procijeniti pristigle radove, najbolji će biti nagrađeni, radovi će biti predstavljeni pred Božić u Grudama. Svi pristigli radovi ostaju u kolekciji organizatora natječaja.

Rezultati natječaja objavit će se na web – stranicama Kulturnog doma Grude i Matice hrvatske-Ogranak Grude: www.maticahrvatska-grude.org

Grude, 13. studenoga 2023.

Natječaj “Božićne jaslice – ljubavlju sv. Franje Asiškoga”