U utorak 28. studenog 2023. godine s početkom u 18:00 u prepunoj kinodvorani u Grudama predstavljena je knjiga Matijino stoljeće rata autora Ivana Šimića.

Uz autora Ivana Šimića o knjizi su govorili Hrvoje Mandić, povjesničar i fra Robert Jolić, arhivar Hercegovačke franjevačke provincije.

Matijino stoljeće rata je pripovjedački i stilski nadmoćno napisana epska, tako hrvatska priča o dvadesetom stoljeću koju nećete čitati, već gutati. Preplitanjem fikcije i stvarnih događaja, ne mareći za književno-teorijske zakonitosti i krute žanrovske kalupe, o kojima prema vlastitom priznanju ionako zna malo ili ništa, očigledno dobro upućeni autor donosi svjedočanstva o ljudima i događajima u zaista širokom vremenskom i prostornom obuhvatu, čime tragičnu sudbinu naslovne junakinje uvjerljivo smješta u povijesni kontekst koji je tu sudbinu zapravo presudno i odredio. Utoliko je ova knjiga istovremeno i Chronique du xxe siècle, kako je u podnaslovu i natuknuto, ali i dirljiva priča o ženi koja je preživjela čak tri rata, izgubivši u svakom od njih nekoga od svojih najrođenijih.

U glazbenom dijelu programa nastupile su profesorice Gabrijela Iličić i Josipa Palac te studentica Maja Nakić.

Organizatori događaja su Matica hrvatska Ogranak-Grude i Kulturni dom.

“Matijino stoljeće rata” predstavljeno u Grudama