U utorak 23. siječnja 2024. održan je četvrti sastanak čitateljskog kluba “Notturno”. Ovaj mjesec čitali smo djelo Johanna Wolfganga Goethea, Patnje mladog Werthera. To je jedan lirski, epistoralni roman čija je radnja smještena u Njemačkoj, u gradu Wahlheimu, u 18.st., te nažalost završava tragično. Johann Wolfgang Goethe jedan je od najvećih njemačkih mislilaca i književnika koji će ostati zapamćen zahvaljujući brojnim djelima koje je objavio, ali i načinu života.Glavni likovi djela su: Werther, Lotta i Albert.

• Radi se o mladiću Wertheru koji na samom početku djela odlazi u Njemačku kako bi proveo neko vrijeme u miru i samoći, crtajući te kako bi riješio neke poslove. Poslije, kada se vratio, na jednom ladanjskom balu upoznaje Lottu u koju se zaljubljuje na prvi pogled, ne znajući da je ona zaručena za nekog drugog gospodina, Alberta. Majka ga je poslije upozorila na to da je Lotta zaručena te se on na svakave načine pokušava udaljiti od nje i Alberta, iako ju je silno volio te mu je Albert bio dobar prijatelj. Naposlijetku, kako više nije mogao izdržati bol te nesretne zaljubljenosti, ubija se te se tako ovo djelo završava na jako tragičan način.

•Kao pouku izabrali smo da sve ima rješenje te da samoubojstvo to sigurno nije.Time ništa ne možemo riješiti, već samo možemo nanijeti bol i tugu ljudima kojima je stalo do nas i uvijek moramo uzeti u obzir da na ovom svijetu od toliko osoba postoji ona prava za nas, koja nas voli te da samo trebamo biti strpljivi i tražiti na pravim mjestima.

Održan redoviti sastanak čitateljskog kluba “Notturno”