Jedinstveno okružje Avanturističkog parka Peć Mlini poslužilo je kao inspiracija za stvaranje umjetničkih djela na drugoj po redu Ekološkoj likovnoj koloniji.

Kolonija ove godine okuplja 20-ak slikara koji dolaze iz Hercegovine, Imotskog i Dalmacije. Slikari će cijeli dan stvarati svoja dijela u prelijepom ambijentu Peć Mlina koristeći motive iz prirode. Događaj osim što obogaćuje kulturni život naše općine, jača turističku ponudu jer se održava na lokalitetu koji je zadnjih godina sve zanimljiviji domaćim i stranim posjetiteljima, izjavila je v.d. ravnateljica JU „Kulturni dom A. B. Šimić“ Grude Ivana Leko.

Dobrodošlicu slikarima je poželio voditelj likovne kolonije Srećko Slišković koji je istaknuo kako im Peć Mlini nude brojne motive koji su idealni za rad.Ovo je nekada davno Božja ruka stvorila, a nešto manje davno su ljudi stvorili ove mlinice koje su bile zarasle. Sada se vidi kako su mukotrpnim radom sve ovo stvorili (o.p. kanaliće i mlinice) sebi za dobrobit, a nisu ni bili svjesni kakve ljepote stvaraju, kazao je Slišković.Potom je riječ preuzeo i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj koji je pak izrazio želju za tim da Ekološka likovna kolonija postane jedan tradicionalan događaj.

Posebno mi je drago da smo ove godine proširili broj sudionika, vrlo je teško govoriti o tradiciji, ali ja sam uvjeren da će ova kolonija zaživjeti i imati brojna izdanja u budućnosti, poručio je Grizelj i pritom poseban naglasak stavio na povijesno značenje ovog područja koje bilježi 7.000 godina ljudskog obitavanja. Također, dodao je kako radovi s prve kolonije ukrašavaju općinsku vijećnicu. Na koncu svoga obraćanja proglasio je otvorenom Ekološku likovnu koloniju Peć Mlini i poželio uspješnost u radu.

Održana Ekološka likovna kolonija Peć Mlini 2024.