Šesti sastanak čitateljskog kluba ”Notturno” održan je u petak, 22. ožujka. Sastanak je bio izuzetno inspirativan i poučan. Raspravljali smo o djelu ”Lovac u žitu” od Jeroma Davida Salingera. J.D. Salinger, rođen 1919. u New Yorku, bio je američki pisac poznat po romanu ”Lovac u žitu”, objavljenom 1951. Nakon studija i služenja u američkoj vojsci za vrijeme Drugog svjetskog rata, postao je poznat kao autor introspektivnih djela. Osim ”Lovca u žitu”, objavljivao je i zbirke kratkih priča. Nakon uspjeha, povukao se iz javnog života i živio u izolaciji u ruralnom New Hampshiru sve do svoje smrti 2010. godine. Salingerova književna baština ostaje značajna, a njegovi likovi i teme i dalje inspiriraju čitatelje diljem svijeta.

Djelo je bazirano na pustolovinama tinejdžera Holdena Caulfielda koji luta New Yorkom nakon što bježi iz škole. Roman istražuje Holdenove unutarnje konflikte i njegov osjećaj izolacije i nepripadanja. Kroz Holdenovu potragu za smislom, autor istražuje teme tuge, odrastanja, tinejdžerskog buntovništva i traženja autentičnosti. Roman je postao klasik američke književnosti zbog svog osjetljivog prikaza mladosti i univerzalnih tema s kojima se suočavaju mladi.

Iz djela smo izveli više važnih pouka i raspravljali o istim problemima u današnjici i našem svijetu mladih. Također, roman nas podsjeća na važnost suosjećanja i pomaganja drugim ljudima jer svatko nosi svoje vlastite probleme te da upravo ovakvim ljudima poput Holdena treba najveća pomoć.

Sljedeći sastanak održat će se 26. travnja, te je tema sastanka djelo ”Koliko traje jedno zauvijek” našeg Filipa Pešorde.

Održan šesti sastanak kluba čitatelja Notturno