U srijedu, 19. listopada 2022. godine u knjižnici Kulturnog doma održana su predstavljanja knjiga autorica Anite Martinac (s)MISAO KNJIGE, (za)bilješke i (p)ogledi i Marine Kljajo – Radić Vrša uspomena.

Svoja djela nazočnima su predstavile književnice u sklopu programa obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige.

Književnu večer glazbeno je uljepšao prof. Filip Miloš, a program je vodila dr.sc. Dominika Andrijanić.

O autoricama:

Anita Martinac, djevojačko Mihić, rođena je 7. ožujka 1973. u Mostaru gdje živi i radi. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Sudionica je Domovinskoga rata, te nositeljica Spomenice Domovinskoga rata i dviju medalja Ljeto ‘95. i Oluja. Nakon desetljeća provedenog u vojnoj službi, radila je kao grafička dizajnerica i konzultantica za ISO norme, zatim u državnoj službi u FMF, Aluminiju d.d. Mostar, a trenutno je zaposlena u Ministarstvu branitelja HNŽ. Članica je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, udruge Hrvatska žena, Napredak Mostar, Hrvatske izvandomovinske lirike te je predsjednica Središta Hrvatskoga svjetskoga kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BIH. Bavi se humanitarnim i volonterskim radom u kulturnim projektima i djelovanjem kroz razne udruge.

Marina Kljajo-Radić rođena je 25. siječnja 1962. god. u Mostaru. Živi u Bijelom Polju. Završila je  Filozofski fakultet u Mostaru, Odjel hrvatski jezik i književnost. Na PDS-u Jezici i kulture u kontaktu obranila doktorsku disertaciju Pjesništvo LucijanaKordića. Radi u nastavi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u nastavnom zvanju docenta. Afirmirana je književnica, a dužnost predsjednice Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne obnašala je od 2008. – 2013. Pjesme su joj  zastupljene u mnogim bosanskohercegovačkim, hrvatskim i svjetskim antologijama. Uređuje časopise za književnost, kulturu i društvene teme (Osvit i Bjelopoljska zora). Pjesme piše od najranije mladosti. Objavila je šest zbirki pjesama: Tragovi, Mostar, 1997.; Narančasti cvijet, Mostar, 1998.; Sjaj slova, Mostar, 2004., Svitac kameniti, 2007., Mostar i S neba cvjetovi, 2010., Mostar – Zagreb; San na rijeci, Mostar, 2015., te knjigu književnih ogleda i kritika Plodovi pjesme, Mostar 2015. Svoje radove objavljuje u časopisima: Osvit, Motrišta, Marulić, Most, Hercegovina, Hrvatsko slovo, Republika…

Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, Hrvatskog intelektualnog zbora, te Zajednice žena HDZ-a kraljica Katarina Kosača. Doktorsku disertaciju Pjesništvo Lucijana Kordića obranila 7. ožujka 2014. Izbor u zvanje docenta ostvarila 19. veljače 2015.

U Grudama predstavljene knjige Anite Martinac i Marine Kljajo – Radić