U organizaciji Kulturnog doma i Matice hrvatske Ogranak Grude u prepunoj kinodvorani u Grudama ovog četvrtka, 21. prosinca, u predblagdanskom ozračju predstavljena je prva knjiga Željka Andrijanića pod naslovom „Pisma iz vječnosti“.

Uz samog autora, u programu predstavljanja sudjelovali su: Mladen Leko; ravnatelj Srednje škole u Grudama i Žarko Ivković; zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista i urednik knjige. Uz moderiranje večeri v.d. ravnateljice Kulturnog doma Ivane Prlić kao voditeljice programa, u glazbenom dijelu uz pomno odabrane glazbene brojeve je nastupila glazbenica Lana Šimić koja je svojim pjevanjem i sviranjem na klaviru uljepšala ovaj događaj.

Na samom početku večeri, načelnik općine Grude Ljubo Grizelj se obratio sa par pozdravnih i prigodnih riječi o kultrnom životu u općini Grude, naglašavajući „Šimićeve susrete“ kao jednu od najdugovječnijih književnih manifestacija u općini i hrvatskom narodu u cjelini. Spomenuo je i to kako Željko sa svojom knjigom ulazi u zavičajnu zbirku grudskih spisatelja i stvaratelja. Iskoristio je priliku da čestita neumornom grudskog novinaru na njegovom prvom romanu, dok je pri samom kraju svog izlaganja u šaljivom tonu podsjetio i na to kako u skorije vrijeme očekuje da popravi demografsku sliku naše općine.

Damir Zorić, predsjednik Matice Hrvatske, kao jedan od najavljivanih predstavljača zbog zdravstvenih razloga nije mogao nazočiti ovom događaju, stoga je uputio pismo isprike i par riječi vezanih uz ovo djelo. Damir Zorić, inače rođeni Gruđanin, poručio je kako se ovaj roman „čita u dahu“ i kako će čitatelje mamiti da, kada ga uzmu u ruke, ne prestaju čitati sve do njegova konca.

Mladen Leko „Leka“ u svom prepoznatljivom stilu je dočarao sam lik autora ovog djela, te se prisjetio trenutaka iz školskih dana koje je kao Željkov profesor iz srednje škole podjelio sa svima prisutnima.„Ono što želim kazati ovdje, drago mi je da Željko potječe iz jedne radničke obitelji iz kakve većina nas starijih potječe. Iz obitelji koja nije imala mogućnost raditi preko telefona neku preporuku, imao je sve mogućnosti da bude drugačiji i postane loš, jer su mu roditelji bili cijeli dan na poslu, a on je izabrao onaj put zbog kojeg smo se, evo, mi danas okupili ovdje“.Prisjetio se također i njegova razreda koji je iznjedrio mnoge kvalitetne i sposobne ljude koji danas uspješno djeluju u raznim poslovim sferama, ali i ostalih grudskih novinara; pok. Dominika Andrijanića, Petra Grubišića, Ivane Mikulić…

Glavni urednik knjige Žarko Ivković svima nazočnima se obratio putem videoporuke. U svom sadržajnom i stručnom izlaganju sažeo je sve trenutke stvaranja ove knjige, dok je za smisao romana naveo „…da postoji smisao života, da postoji vječna ljubav i da čovjekov život nema smisla bez ljubavi i dobrote prijateljstva i da nada nikada ne umire. To su univerzalne poruke koje nadilaze granice našeg zavičaja, naše Domovine; poruke koje vrijede za svakog čovjeka i cijelo čovječanstvo. Hercegovina je dobila novog pisca koji ruši stereotipe o Hercegovcima.

“U svom emotivnom govoru i riječima zahvale na samom kraju večeri autor se prisjetio svega onoga što ga je pratilo i obilježilo kroz stvaranje ovog romana naslova „Pisma iz vječnosti“. Nije nemoguće, ali je teško rezimirati sve ono što je Željko izrekao u svom govoru, pa će autor ovih redaka to probati nekako „vješto izbjeći“, te će reći kako se je prisjetio dragih ljudi koji više nisu s nama, a obilježili su ga u mnogome kroz pisanje ovog dijela, ali i nekih drugih sjetnih i simpatičnih trenutaka koji su ga oblikovali kao čovjeka i književnika kroz prošlo vrijeme.„Točno sam htio da prvo predstavljanje ove knjige bude ovakvo, da budu moji tu. Bit će još negdje predstavljanja sigurno, ali se nigdje neću osjećati kao kod kuće, kao da pričam sa nekom svojom obitelji, a tu ste mi vi svi i hvala vam na tome!“ – rekao je Željko.

Željko Andrijanić predstavio književni prvijenac Pisma iz vječnosti