Osmi sastanak čitateljskog kluba “Notturno “ održao se 4.lipnja .

Na sastanku se raspravljalo o djelu “ Junak našeg doba “. Junak našeg doba” je klasično djelo ruskog pisca Mihaila Ljermontova, koje istražuje teme identiteta, moralnosti i sudbine u turbulentnom periodu ruskog društva. Glavni junak, Pečorin, predstavlja kompleksan portret antiheroja, čija unutrašnja borba odražava sukobe između romantizma i realizma u ruskoj književnosti.

Pečorin je mladi oficir, čiji su postupci često vođeni strastima i impulsima. On je ciničan, manipulativan i često se ponaša s prezirom prema tradicionalnim moralnim vrijednostima. Međutim, ispod površine, Pečorin krije duboku emotivnu prazninu i nesigurnost, što ga čini intrigantnim likom. Radnja romana se odvija kroz seriju pripovijesti, koje prikazuju različite epizode iz Pečorinovog života. Svaka priča oslikava njegovu složenu osobnost i izazove s kojima se suočava u svom putovanju kroz život. Kroz ove priče, Ljermontov istražuje teme kao što su ljubav, prijateljstvo, čast i smrtnost. Jedna od ključnih tema u djelu je sukob između Pečorinovih unutarnjih osjećaja i društvenih očekivanja. Dok se Pečorin bori da pronađe smisao i svrhu u životu, sukobljava se s društvenim normama koje ga ograničavaju i guše. Njegova potraga za autentičnošću često vodi do konflikta s drugima i samim sobom. Kroz Pečorinove interakcije s drugim likovima, Ljermontov istražuje složene odnose moći, ljubavi i izdaje. Pečorinove manipulacije i emocionalna distanca prema drugima otkrivaju duboke emocionalne rane i traume koje nosi sa sobom.

Ova složena psihološka analiza čini “Junaka našeg doba” dubokim i provokativnim djelom. Na kraju romana, Pečorin ostaje enigma. Iako je njegova sudbina neizvjesna, njegova priča ostavlja dubok dojam na čitatelja, podsjećajući nas na složenost ljudske prirode i univerzalnu potragu za istinom i smislom u svijetu koji često izgleda besmislen.

Održan redoviti sastanak čitateljskog kluba “Notturno “