Književno-kulturna manifestacija 59. Šimićevi susreti svečano je otvorena u ponedjeljak 25. travnja u Drinovcima, rodnom mjestu pjesnika Antuna Branka Šimića. Na početku programa sve prisutne pozdravio je župnik u Drinovcima fra Josip Mioč te zaželio dobrodošlicu uz kratku molitvu.

Predsjednik Organizacijskog odbora 59. Šimićevih susreta, načelnik općine Grude Ljubo Grizelj prigodnim govorom obratio se nazočnima i pružio svesrdnu potporu održavanju manifestacije. Istaknuo je važnost književnog stvaranja Antuna Branka Šimića i potaknuo na očuvanje Šimićevih susreta među mlađim generacijama.

Ovogodišnju manifestastaciju otvorio je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran. Uz srdačne pozdrave nazočnima, u svom prigodnim govoru istaknuo je važnost manifestacije.  Istaknuo je kako je A.B. Šimić dao izniman doprinos hrvatskom pjesništvu i književnosti te je pozvao da se njegova djela prevedu na najvažnije svjetske jezike kako bi ga „učinili planetarnim“.

Tom prigodom u župnoj crkvi u Drinovcima upriličen je koncert Zbora glazbene škole Ivana pl. Zajca – Mostar; Zborovođa mo. don. Dragan Filipović; Monija Jarak-Mikulić, mezosopran i prof. Marijana Pavlović, glasovir; komorni sastav Tamburaškog Orkestra Mostar.

Program obilježavanja 59. Šimićevih susreta nastavlja se u srijedu 27. travnja u Mostaru. U Maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače priredit će se Poetski kolaž o Antunu Branku Šimiću, predstaviti knjiga Izabrane pjesme Antuna Branka Šimića s ilustracijama mr. ar. Andrijane Mlinarević-Cvetković te položiti cvijeće na spomenik A. B. Šimića u Mostaru.

Šimićevi susreti su najdugovječnija književno-kulturna manifestacija na grudskom području te su od iznimne važnost za ovo područje i šire.

Svečano otvoreni 59. Šimićevi susreti