U sklopu obilježavanja 59. Šimićevih susreta 27. travnja upriličen je prigodan program u Mostaru. Na početku programa položeno je cvijeće i upaljene svijeće na spomenik A. B. Šimića u Mostaru. Potom u Maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače priređen je Poetski kolaž o Antunu Branku Šimiću u kojem su sudjelovali Klub studenata hrvatskoga jezika i književnosti „Franjo Miličević“ i učenici Osnovne škole Antun Branko Šimić Mostar.

Predstavljena je i knjiga “Izabrane pjesme Antuna Branka Šimića“ s ilustracijama mr. ar. Andrijane Mlinarević-Cvetković. Knjigu su predstavili predsjednik Društva hrvatskih književnika Ivan Baković i mr. ar. Andrijana Mlinarević-Cvetković.

Predsjednik Organizacijskog odbora 59. Šimićevih susreta, načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, uz srdačne pozdrave nazočnima, obratio se prigodnim govorom u kojem je pružio svesrdnu potporu održavanju manifestacije te zadovoljstvo što se dio programa Šimićevih susreta održava u Mostaru. Istaknuo je kako je Antun Branko Šimić književna veličina u Hrvata, a njegovu kulturnu stečevinu i njegova djela dijelimo s cijelim hrvatskim narodom, pa i s cijelim svijetom. Također je izrazio kako mu je drago što jedna škola u Mostaru dugi niz godina nosi naziv po pjesniku. Poručio je kako kod mlađih generacija moramo osvijestiti i sačuvati memoriju na velikoga pjesnika, jer su njegova djela vječna te je sjećanje na njega vrlo važno.

Programu je nazočio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas gdje je istaknuo kako trebamo čuvati naše dvije domovine, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, po uzoru na braću Šimić te ih povezivati s lijepom riječju. Smatra kako su braća Šimić ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj književnosti. Stoga, ne smijemo ići maleni ispod zvijezda, nego u 21. stoljeću moramo pokazati, iako smo brojčano malen narod, kako imamo velika postignuća u raznolikim područjima. Također, naveo je kako su važne iskonske vrijednosti koje zajednički dijelimo i u tome čuvamo naš nacionalni identitet.

Program obilježavanja 59. Šimićevih susreta nastavlja se u petak 29. travanja, a uključit će sljedeće: Susret književnika s učenicima u osnovnim školama i Srednjoj školi u općini Grude, u župnoj crkvi u Drinovcima u 11.30 sveta misa zadušnica za Antuna Branka i Stanislava Šimića, u Peć Mlinima (Ravlića pećina) u 12.30 svečana Akademija u čast Antunu Branku i Stanislavu Šimiću, prigodno slovo akademika Luke Paljetka, dodjela nagrada mladim pjesnicima, dodjela nagrada mladim likovnim umjetnicima, dodjela godišnje nagrade,,Antun Branko Šimić”, nastup pjesnika, nastup učenika Glazbene škole Grude, zatvaranje 59. Šimićevih susreta 2022.

Program 59. Šimićevih susreta obilježen u Mostaru