Završni program kulturno-književne manifestacije 60. Šimićevih susreta obilježen je danas u rodnom mjestu Antuna Branka Šimića.

U osnovnim školama i Srednjoj školi u općini Grude organiziran je susret književnika s učenicima pri čemu su im predstavljena književna stvaranja.

Počast preminulim pjesnicima odana je polaganjem cvijeća i svijeća ispred spomen poprsja braći Šimić ispred škole u Drinovcima. U Peć Mlinima ispred Ravlića pećine upriličena je Svečana akademija u čast Antunu Branku i Stanislavu Šimići.

Na samom početku kulturne manifestacije profesori Glazbene škole Grude Gabriela i Stipe Iličić izveli su himnu “Lijepa naša”.

Prisutnima se pozdravnim govorom obratila ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Daniela Perić naglasivši kako se danas na ovom susretu želimo prisjetiti života Antuna Branka Šimića, njegova stvaranja te ga proslaviti na način koji bi on sam odobrio, kroz poeziju, umjetnost i kulturu. “Tako stvaramo još ljepše i bogatije kulturno naslijeđe za buduće generacije”, poručila je ministrica.

Prigodno slovo o Antunu Branku Šimiću priredio je dopredsjednik Matice hrvatske Damir Zorić.

Kao i prethodnih godina dodijeljene su nagrade mladim pjesnicima i likovnim umjetnicima. Dobitnik ovogodišnje nagrade ”Antun Branko Šimić” je književnik i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran za djelo “Obrana Jeruzalema”. Uime Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne nagradu je uručio predsjednik DHK HB Ivan Baković.

Kroz prigodni program “Pjesnici su čuđenje u svijetu” pjesnici su srdačno recitirali stihove povezane sa svojim književnim stvaranjem i sa Šimićevim književnim stvaranjem, dok je u glazbenom dijelu programa nastupila istarska kantautorica Elis Lovrić.

Na samom kraju sve nazočne je srdačno pozdravio te na koncu zatvorio 60. Šimićeve susrete predsjednik Organizacijskog odbora i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. Naglasio je kako su Susreti najdugovječnija kulturno- književna manifestacija te kako je od znatne važnosti da mladi nastave promicati njihove vrijednosti. U ime Organizacijskog odbora zahvalio se svima koji su doprinijeli organizaciji Šimićevih susreta.

Na završetku programa prisutni su mogli razgledati izložbu likovnih radova učenika osnovnih škola.

Svečanom akademijom u čast braći Šimić zatvoreni 60. Šimićevi susreti