U ponedjeljak 22. travnja 2024. godine u knjižnici Kulturnog doma održan je redoviti sastanak čitateljskog kluba “Notturno”.

Budući da je 2024. godina proglašena Marulićevom godinom, a 22.travnja obilježava se Dan hrvatske knjige , učenici 2. razreda opće gimnazije i članovi Čitateljskog kluba Notturno prigodno su pripremili osvrt na Marulićev lik i djelo.

Razgovarali su o važnosti i vrijednosti samog Marka Marulića za hrvatsku književnost, porukama njegovih djela koje su svevremenske i analizirali Juditu čiji naslovni lik može biti uzor svima nama i dokaz da se uz Božju pomoć svi problemi mogu riješiti i sve prepreke su premostive.

Učenici su krasnoslovili stihove iz djela. Iz Marulićeva životopisa može se zaključiti da s pravom nosi titulu oca hrvatske književnosti. Živio je u vremenu kad nije bilo dopušteno izricanje hrvatstva i kršćanstva, ali on je to činio odvažno i hrabro da bi očuvao vjeru svog naroda.

Hrvatski pjesnici 20. stoljeća osvijestili su neprolaznost Marulićeve izvorne hrvatske pjesničke riječi. Sklad s Marulom nikad nije prekinut, trajao je u svim razdobljima : renesansi, baroku, klasicizmu, romantizmu, realizmu, modernizmu i postmodernizmu. Njegov doprinos hrvatskoj književnosti i kulturi je nemjerljiv, a njegova ostavština važna je i danas.Odlukom Hrvatskog sabora iz 1996. godine,

Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja u spomen na Marulića koji je tog dana 1501. godine dovršio Juditu. Njegov prijatelj i životopisac Franjo Božičević Natalis zapisao je: Marulić, imenu svom osiguravši vječiti spomen, sad kad je postao prah, evo sve više je živ.

Čitateljski klub “Notturno” obilježio Dan hrvatske knjige