Program kulturno-književne manifestacije 59. Šimićevih susreta obilježen je u petak 29. travnja, a ujedno je i završni dan ovogodišnje manifestacije.U osnovnim školama i Srednjoj školi u općini Grude organiziran je susret književnika s učenicima pri čemu su im predstavljena književna stvaranja.

U župnoj crkvi u Drinovcima bila je sveta misa zadušnica za Antuna Branka i Stanislava Šimića, a nakon mise kod spomenika Antuna Branka i Stanislava Šimića položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće, čime je odana počast preminulim književnicima.

Potom, kao i prethodne dvije godine, u Peć Mlinima, ispred Ravlića pećine, upriličena je svečana Akademija u čast Antunu Branku i Stanislavu Šimiću koja je obuhvatila raznolik program.

Prisutnima se prigodno obratio maestralnim esejem o Antunu Branku Šimiću hrvatski književnik, akademik Luko Paljetak. Naglasio je važnost Šimićevog književnog stvaranja. Kada govori o pjesniku Šimiću ističe kako je potrebno mladima što češće pružiti poeziju, pogotovo poeziju Antuna Branka Šimića, ne zato da je čitaju samo kao prisilnu lektiru nego kao svoj dnevnik, dnevnik napisan davno prije, za njih, da se u njoj prepoznaju i nađu svoje rješenje. S poezijom kakva je poezija Antuna Branka Šimića, to će im puno lakše biti, lakše će čovječno „ići ispod zvijezda“.

Kao i prethodnih godina dodijeljene su nagrade mladim pjesnicima i likovnim umjetnicima. Dobitnik ovogodišnje nagrade ”Antun Branko Šimić” je književnik Stjepo Mijović Kočan za djelo “Bože moj”. Uime Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne nagradu je uručio predsjednik DHK HB Ivan Baković.

Pjesnici su srdačno recitirali stihove povezane sa svojim književnim stvaranjem i sa Šimićevim književnim stvaranjem.

Učenici i profesori Glazbene škole Grude svojim glazbenim umijećima uveličali su program.

Na samom kraju sve nazočne je srdačno pozdravio predsjednik Organizacijskog odbora 59. Šimićevih susreta i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. U prigodnom govoru istaknuo je posebnosti kulturno-književne manifestacije i značajke povezane s braćom Šimić. Budući da je to najdugovječnija kulturno-književna manifestacija na grudskom području i od znatne je važnosti, želja je za promicanjem i očuvanjem među mlađim naraštajima, na što je s prikladnim riječima i potaknuo. Uime Organizacijskog odbora zahvalio se svima koji su doprinijeli organizaciji Šimićevih susreta. Na završetku programa prisutni su mogli razgledati izložbu likovnih radova učenika osnovnih škola.

Svečana Akademija u čast Antunu Branku i Stanislavu Šimiću